Het wordt niet 4,5 maar 4,6 procent. Als het kabinet wil voldoen aan de EU-eis om volgend jaar weer op een tekort van 3 procent te zitten, betekent dat netto niet 9 miljard euro bezuinigen, maar 9,6 miljard euro.
Dat blijkt uit de definitieve ramingen die het CPB dinsdag openbaar heeft gemaakt. Het CPB raadt het kabinet aan zowel te bezuinigen als hervormingen door te voeren waardoor de economie weer kan gaan groeien.
Onderliggende problemen
Het CPB stelt dat de huidige economische recessie in Nederland tot de tweede helft van dit jaar duurt. Europa is volgens de rekenmeesters van het kabinet de afgelopen maanden ,,langs de rand van de financiële afgrond” gegaan. De situatie lijkt ,,vooral door ingrijpen van de Europese Centrale Bank” nu stabieler, maar de onderliggende problemen van de zwakke Europese financiële sector zijn niet opgelost, wat negatief kan uitwerken op de reële economie.
Het CPB concludeert verder dat de grote recessie van 2009 en de eurocrisis in 2011 Nederland harder hebben getroffen dan veel andere Europese landen. Naast de bekende crisislanden in Zuid-Europa krimpt ook in Nederland dit jaar de economie. Dat onze economie nu zo slecht presteert komt ,,als een koude douche”, aldus het CPB omdat het daarmee extra moeilijk wordt de overheidsfinanciën op orde te brengen.
Het kabinet moet daarom de groei stimuleren, zegt het CPB, maar dat is ,,geen sinecure'' omdat het vaak leidt tot een verschuiving van lasten tussen generaties. Zowel bij het sneller verhogen van de AOW-leeftijd, bij het aanpassen van de hypotheekrenteaftrek als bij het aanpassen van werkloosheidsuitkeringen en ontslagvergoedingen zijn vooral de toekomstige generaties de dupe en de huidige oudere generaties veel minder. Toch treedt datzelfde effect op bij niets doen: dan loopt de staatsschuld verder op en komt de rekening ook bij toekomstige generaties.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl